Tiedotteet

Tällä sivustolla tiedotetaan Iin ajankohtaisista asioista.
Kuntalaisten kannattaa seurata myös kunnan virallisia ilmoituksia.

Hinku kunnat Kestävän kehityksen sitoumukseen

Iin kunta sekä 26 muuta Hinku-kuntaa ovat mukana Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksessa. Kunnat ovat lupautuneet vähentämään alueensa kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Kunnat myös haluavat samalla olla esimerkkinä muille kunnille siitä, kuinka kestävää kehitystä ja aluetaloutta voidaan vahvistaa yhtä aikaa.

Ii valtakunnan ykkönen (- 67 %)

Vuosina 2007 - 2013 Hinku-kuntien päästöt laskivat keskimäärin 21 prosenttia. Useimmissa Hinku-kunnissa päästövähennys oli 10 - 20 %.Päästösektoreista suurimmat vähennykset kohdistuivat energiasektoriin, erityisesti kaukolämpöön (44 %), sähkönkäyttöön (30 %) ja muuhun fossiilisen polttoaineen käyttöön (23 %). Myös jätesektorin päästöt vähenivät merkittävästi (19 %). Liikenteen päästöt taittuivat 12 % ja maatalouden päästöt 4 %.

Keinot yksinkertaisia, säästöt huomattavia

Merkittävin syy ilmastopäästöjen vähenemiseen on kuntien siirtyminen sekä kaukolämmössä että erillislämmityksessä fossiilisista polttoaineista puupohjaisiin energianlähteisiin ja maalämpöön. Myös kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen on vaikuttanut hyvään tulokseen. Ratkaisut ovat olleet myös kustannustehokkaita ja tukeneet alueen työllisyyttä. Sekä kunnat, paikallinen elinkeinoelämä että asukkaat ovat toteuttaneet päästöjä vähentäviä toimenpiteitä.

Suomen ympäristökeskus kehittää Hinku-kunnille monistamoa hyvien käytäntöjen levittämiseksi ja kopioimiseksi. Tarkoituksena on vielä tämän vuoden puolella tuottaa joukko ratkaisukortteja ja videoita esimerkillisistä toimenpiteistä päästö- ja säästövaikutuksineen. Hankkeessa on myös tänä vuonna kehitetty ns. Hankintamappi-verkkopalvelu, joka auttaa cleantech-yhteishankintojen tekemisessä. Hinku-kunnissa on parhaillaan käynnissä aurinkopaneelien yhteishankinta leasing-periaatteella.

Lisätietoja

Hinku-verkostossa jo 27 kuntaa
Hinku-verkostoon kuuluu tällä hetkellä: Asikkala, Hanko, Ii, Ilomantsi, Inkoo, Joensuu, Kitee, Kuhmoinen, Laitila, Lappeenranta, Lieksa, Liperi, Lohja, Masku, Mynämäki, Nurmes, Padasjoki, Parikkala, Porvoo, Raasepori, Rauma, Rautjärvi, Ruokolahti, Siuntio, Tohmajärvi, Uusikaupunki ja Valtimo. Kuntien yhteenlaskettu asukasmäärä on runsaat 470 000.

jaa