Tiedotteet

Tällä sivustolla tiedotetaan Iin ajankohtaisista asioista.
Kuntalaisten kannattaa seurata myös kunnan virallisia ilmoituksia.

Ii sai rahat omaan liikuntaneuvojaan

Iissä on ilo -nettisivut ovat avattu, www.iissaonilo.fi

Katso Oulunkaaren Terps 2-hankkeesta video!

Iin kunta sai Aluehallintovirastolta 19 000 euron tuen oman liikuntaneuvojan palkkaamiseen. Iin Hyte-työryhmän sihteeri Riitta Räinä uskoo, että hakemukseen liitetyt hyvinvointikertomuksen indikaattorit vakuuttivat rahoittajan.

Iiläiset jäävät eläkkeelle jo keskimäärin 56-vuotiaina. Lisäksi muun muassa mielenterveysongelmien, sydän- ja verisuonitautien ja liikuntaelinsairauksien punaista näyttävät indikaattorit tukivat ajatusta kunnan omasta liikuntaneuvojasta. Tavoite on saada erityisesti sohvalla viihtyvät työikäiset kuntalaiset liikkumaan ja voimaan paremmin. Fyysisen terveyden kohentumisella odotetaan olevan vaikutuksia myös muuhun aktiivisuuteen, ja taustalla onkin lisäksi toive kunnan korkean työttömyysprosentin laskemisesta.

Liikuntaneuvoja vetää muun muassa keppijumppia, yhteiskävelyjä ja erilaisia koko perheen liikuntatapahtumia.

Tarkoitus on, että mukaan lähtemiseen ei ole kynnystä vaan liikuntahetket sopivat kaikille, vaikka lähtötaso olisi nolla. Mukana voi olla yhtä hyvin kävelykeppi, koira tai lastenrattaat. Liikuntaa järjestetään kunnan kaikissa kylissä, ja esimerkiksi kävelyjen lähtöpaikatkin ovat arkisia ja helposti lähestyttäviä paikkoja. Neuvojan voi tilata myös kotiinsa tai itse järjestettyyn tapahtumaan.

- Esimerkiksi sukulaisporukalla voi ensin valmistaa yhdessä salaatin, keskustella terveellisestä ruuasta ja lopuksi jumpata ohjaajan opastuksella, tapahtuma- ja hankesuunnittelijana Iin liikunta- ja kulttuuripalveluita järjestävässä Ii Instituutissa työskentelevä Räinä kertoo.

Liikuntaneuvojan palvelut ovat kuntalaisille ilmaisia. AVI:n Aikuisten terveyttä edistävä liikunta -hankkeen rahoituksen loputtua toiminta jatkuu pysyvästi kunnan omalla rahoituksella. Kunta laatii myös liikuntastrategian, joka linjaa palveluiden kehittämistä tulevina vuosina.

Iissä hyvinvointikertomusta on työstetty Oulunkaaren kuntayhtymän johdolla, Terps 2 -hankkeessa. Ensimmäinen laaja hyvinvointikertomus valmistui viime vuoden lopussa.

Lisätiedot:
Riitta Räinä, riitta.raina@ii.fi

jaa