Tiedotteet

Tällä sivustolla tiedotetaan Iin ajankohtaisista asioista.
Kuntalaisten kannattaa seurata myös kunnan virallisia ilmoituksia.

Muovinkeräyspiste myöhässä - valmistumisesta tiedotetaan syksyllä

Iin keräyspisteen piti olla käytössä heinäkuussa, mutta laitteiden toimituksessa ja asennuksessa on yhtiön mukaan viivästyminen. Valmistumisen ajankohdasta tiedotetaan syksyllä.

Suuren kysynnän vuoksi uusia keräyspisteitä perustetaan noin 50

Keräysvelvoitteen mukaan kaikissa yli 10 000 asukkaan taajamissa (ei kunnissa) on oltava vähintään yksi muovin keräyspiste. Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n sopimusasiamiehen Taneli Lumiaron mukaan yhtiöllä on keräyspisteitä jo 520 eli 20 yli velvoitteen. Säiliöt tilataan ja toimitetaan, kun kaikkien pisteiden paikat ja luvat ovat kunnossa.

Mitä muovia saa kierrättää?

Keräyspiste on tarkoitettu kotitalouksissa syntyville tyhjille, puhdistetuille ja kuivatuille muovipakkauksille, joita ovat esimerkiksi jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset sekä pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset. Puhdistukseksi riittää nopea huuhtelu haalealla vedellä tai tiskauksen päätteeksi tiskivedessä. Jos muovipakkaukseen jää esimerkiksi marinadia, aiheuttaaa se nopeasti hajuhaittoja.

Keräykseen ei saa jättää muovisia taloustavaroita, pulkkia, leluja, lapioita tai PVC-pakkauksia (jotka tunnistat merkistä, jossa kolmion sisällä on numero 3). Korkit, kannet ja vastaavat pitää irrottaa ja pistää keräysastiaan erikseen, sillä ne ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus. Muutkin irtoavat osat kuten pumppuosa pesuainepulloissa on hyvä pistää keräykseen erillään.

Muovijätteestä valmistetaan uusiotuotteita

Muovipakkausjäte kuljetetaan ensin Ouluun paalattavaksi, josta ne kuljetetaan Riihimäelle Fortumin muovijalostamolle. Keräysmuovista valmistetaan uusia muovituotteita kuten kukkaruukkuja, viemäriputkia, ämpäreitä sekä jätesäkkejä ja -pusseja.

Euroopan parlamentti hyväksyi EU:n uuden kiertotalouspaketin 18.4.2018, jossa määritellään jäsenvaltioita sitovat tavoitteet jätteiden kierrätykselle ja kaatopaikkasijoituksen vähentämiselle. EU:n yhteisen tavoitteen mukaan vähintään 55 % yhdyskuntajätteestä tullaan kierrättämään vuoteen 2025 mennessä. Tavoitetta kasvatetaan 60 %:iin vuoteen 2030 mennessä, ja vuonna 2035 yhdyskuntajätteestä on määrä kierrättää jo 65 %. Pakkausmateriaalien osalta 65 % kierrätetään vuoteen 2025 mennessä ja 70 % vuoteen 2030 mennessä.

jaa