Tiedotteet

Tällä sivustolla tiedotetaan Iin ajankohtaisista asioista.
Kuntalaisten kannattaa seurata myös kunnan virallisia ilmoituksia.

Taidemaalari Petri Yrjölä - vuoden iiläinen

Vuoden iiläiseksi voidaan nimetä Iissä syntynyt, Iissä asuva tai Iissä toimiva henkilö, joka on työllään, toiminnallaan tai saavutuksillaan tehnyt Iitä tunnetuksi, edistänyt Iin kuntakuvaa tai vaikuttanut merkittävästi kunnan kehittämiseen.

Taidemaalari Petri Yrjölä on valittu vuoden iiläiseksi. Petri Yrjölä (s.1972) on valmistunut Kuvataideakatemiasta taidemaalariksi vuonna 1998. Menestyksekkään uransa aikana Yrjölä on ollut ainoana iiläisenä muun muassa Suomen arvostetuimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican palkintoehdokkaana (2009), palkittu Suomen Taideyhdistyksen William Thuring-nimikkopalkinnolla vuonna 2010 ja nimetty Oulun Taidemuseon vuoden OMA-taiteilijaksi kuluvana vuonna (2013) näyttelyllä, joka esitteli Yrjölän teoksia kymmeneltä viime vuodelta.

Lukuisten yksityisnäyttelyiden lisäksi Yrjölä on osallistunut kutsunäyttelyihin taidealan kotimaisella ja kansainvälisellä kentällä kuten Mäntän kuvataideviikoilla, Sara Hildenin taidemuseossa Tampereella, Karjalan tasavallan taidemuseossa Petroskoissa ja Medium Art Centressä Pekingissä, Kiinassa. Yrjölän teoksia löytyy kokoelmista niin Helsingin kaupungin taidemuseosta kuin Oulun, Tampereen ja Sara Hildeninkin taidemuseoista.

Teoksissaan Yrjölä tuo vahvasti esiin luontosuhdetta ja sitä kautta iiläisyyttä. Yrjölä on itse sanonut: - Minulla on onni työskennellä Iijoen rannalla, ikuisesti virtaavan voiman osana.

Petri Yrjölä muutti 2000-luvun alussa Iihin. Hän on kunnostanut ja rakentanut vanhasta, historiallisesti arvokkaasta iiläisestä Petsamon kaupasta itselleen ja perheelleen kodin sekä ateljeen. Tämä maineikas rakennus oli yksi kunnan keskeisimmistä rautatien ollessa voimissaan ja siellä on toiminut kauppaliikkeen lisäksi niin kampaamoita, majoitustiloja kuin Kulma-kahvilakin. Kunnostustyöllään hän on pelastanut arvokkaan vanhan iiläisen rakennuksen.

jaa