Ajankohtaista

 

JONI SKIFTESVIKIN 70-VUOTISNÄYTTELY

Nätteporin aula 10.9. - 27.9.

Oulun kaupunginkirjaston viime vuonna toteuttama Joni Skiftesvik 70 vuotta -kiertonäyttely on nyt Iissä. Näyttelyn julisteissa esitellään kuvin ja tekstein kirjailijan elämänvaiheita ja tuotantoa.
Kirjastossa on esillä Skiftesvikin tuotantoa.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn ja Jonin teoksiin!


Kuva: Saga Skiftesvik

 

EVAKKOMUISTOJA POHJOIS-SUOMESTA -keskustelutilaisuus

Torstaina 26.9. klo 18.00 Nätteporin auditorio

Luennossa kuullaan alustuksia ja keskustellaan toisen maailmansodan aikaisista evakuoinneista Pohjois-Suomessa. Sosiologi Outi Autti kertoo tekemistään haastatteluista Lapin sodan evakkojen parissa sekä siitä, miten evakossa olleet muistelivat kokemuksiaan. Kirjallisuudentutkija Hanna-Leena Määttä puhuu siitä, miten kirjallisuus on kuvannut kokemuksia sodasta ja evakkoudesta. 

Outi Autti, FT, "Lappilaisten evakkomuistoja 1944-1945"
Hanna-Leena Määttä, FT, "Evakkona Pohjois-Suomessa - Kirjallisuus muistamisen välineenä"
Molemmat alustajat työskentelevät tutkijatohtoreina Oulun yliopistossa tutkimushankkeessa "Tunnustuksia - Pakolaisuuden hankalat historiat ja muistamisen kulttuurit".

Vapaa pääsy  - tervetuloa!

 

PENTTI RASINKANKAAN LASTENKONSERTTI 

Tyylipuhdasta pupulaarimusiikkia lapsille ja aikuisille!

Tiistaina 1.10. klo 18 Nätteporin auditorio

Pentti Rasinkangas on tehnyt ammatikseen lastenmusiikkia jo vuodesta 1980 useissa eri yhtyeissä sekä paljon myös trubaduurina kitaransa kanssa. Tarinallisissa lauluissa on hauskaa ja järjenvastaista höpöttävästä enosta, lapsista, jotka kaatavat isän kumisaappaan täyteen vettä ja tädistä, joka ratsastaa lehmällä keittiöön. Hulluttelun vastapainona konsertissa toimii rauhallisuus – sitäkin on oltava.

Pentti Rasinkangas on tarinankertoja, joka pyrkii konserteissaan leirinuotiotunnelmaan. Hänen laulunsa ja esiintymisensä on aina suunnattu myös aikuisille - lastenkonserteissa kun on aina myös aikuisia.
Konserttiin on vapaa pääsy.
Tervetuloa!

 

LIIKUNTANEUVOJA KIRJASTOAUTON KYYDISSÄ

Tiistaina 1.10. kirjastoauto Akseli

Liikuntaneuvoja ja liikunnanohjaaja Marjo Veijola on kirjastoauto Akselin kyydissä tiistaina 1.10.
Ihminen on monimutkainen kokonaisuus, eikä pelkkä painon ja pituuden mittauksella saatu tulos ei kerro kaikkea kokonaishyvinvoinnista. Painoindeksi ei kerro mitään onnellisuudesta eikä henkisestä puolesta ja vain hitusen terveydestä.
Tule piipahtamaan Akselissa juttelemassa liikuntaneuvojan kanssa ja tekemään Hyvinvointi-indeksitesti!

Marjon ja Akselin aikataulu:

klo 14.00 - 15.30                        Olhavan koulu

klo 16.00 - 17.30                        Yli-Olhavan maamiesseuran talo

klo 18.00 - 19.30                        Oijärvi, Veeran kauppa

Tervetuloa juttelemaan liikunnasta ja hyvinvoinnista!
 

KIRJAILIJAVIERAANA KARO HÄMÄLÄINEN

Tiistaina 8.10. klo 18 Nätteporin auditorio

”Juoksu on yllätyksellistä ja epätäydellistä. Siksi se on elämän kuva.” Näin kuvaa juoksun olemusta kirjailija Karo Hämäläinen kirjassaan Miksi juoksen. Tule kuuntelemaan ajatuksia juoksemisesta ja sen ristiriidoista, mutta myös elämästä ja kirjallisuudesta laajemminkin.

Karo Hämäläinen on kirjailija ja ultrajuoksija. Hämäläisen kirjallinen tuotanto on hyvin laajaa, hän on kirjoittanut lapsista aikuisille, tietokirjoista trillereihin. Hänen tuotantoaan ovat mm. Miksi juoksen ja Paavo Nurmesta kertovan Yksin- kirjan.   


Kuva: Harri Hinkka/WSOY

 

MARRASKUUSSA: KALLE PÄÄTALO 100v.


Kuva: Päätalo-instituutti, Professori Kalle Päätalon arkisto

Kirjailija Kalle Päätalon syntymästä tulee 11.11.2019 kuluneeksi sata vuotta. Iin kirjasto ja kansalaisopisto järjestävät Kallen kunniaksi tapahtumia pitkin viikkoa. 

Maanantaina 11.11. klo 18 Museokahvila Huilingissa virittäydytään Päätalon kirjojen tunnelmaan. Kansalaisopiston lausujat, yläkoulun oppilaat ja Iin näyttämöyhdistyksen jäsenet lukevat otteita omaelämäkerrallisesta Iijoki-sarjasta, ja lisäksi kuullaan Kallen suosikkikappaleita.

Tiistaina 12.11.saamme vieraaksemme kirjailija ja Päätalo-fani Karoliina Timosen. Timosen uunituore kirja Kirjeitä Iijoelle. Kalle Päätalon elämän naiset nostaa esille Päätalon kirjoissa esiintyviä vahvoja, värikkäitä ja persoonallisia naishahmoja. Päätaloa on yleisesti pidetty miesten kirjailijana ja Iijoki-sarjaa miehisen maailman kuvauksena, mutta naisilla on ollut aina suuri merkitys Kallen elämässä ja hänen kirjojaan ovat lukeneet myös naiset. Karoliina Timonen lähestyy mielenkiintoista aihetta iiläisestä näkökulmasta luennossaan Ii, naiset ja Päätalo Nätteporin auditoriossa tiistaina 12.11. klo 18.

Lauantaina 16.11. klo 14 alkavassa Kenestä Iin Päätalo-tietäjä? -tietokilpailussa katsotaan, kenellä on parhaiten hallussaan tieto Kalle Päätalon elämästä ja tuotannosta. Kaikille avoimen kisan vetävät tunnetut tietokilpailupersoonat Pertti ja Aki Huovinen. Kilpailuun voi ilmoittautua ennakkoon sähköpostitse osoitteeseen kirjasto [at] ii.fi. Parhaat tietäjät palkitaan, ja yleisö on tervetullut seuraamaan kisaa.

Tapahtumat ovat maksuttomia.

 

SYKSYN SATUTUOKIOT

Kaikille avoimet satutuokiot pyörähtävät jälleen käyntiin Iin ja Kuivaniemen kirjastossa!
Syksyllä järjestetään myös kolme tukiviitottua satutuokiota Iissä. Tukiviitotuilla satutuokioilla satujen ydinkohdat viitotaan, toistetaan, puhutaan hitaammin ja selkokielellä, jolloin lasten on helpompi seurata satua. Tukiviitotut satutuokiot sopivat kaikille lapsille, mutta erityisesti puhumaan opetteleville ja puheen kehityksessä tukea tarvitseville. Satutuokioilla on huomioitu erityislasten tarpeita. Käytetyistä tukiviittomista osa on viittomakiellä.

Kaikki satutuokioajankohdat löydät täältä

 

SYYSKUUN LUKUPIIRI

Lukemisen jälkeen toiseksi parasta on kirjoista keskusteleminen!
Lukupiiri kokoontuu kerran kuukaudessa Iin ja Kuivaniemen kirjastossa, ja mukaan voivat tulla kaikki kirjoista kiinnostuneet - aikaisempaa kokemusta lukupiiristä ei tarvita. Lukupiiriä vetää kirjastonjohtaja Minna. 

Lokakuun lukupiiri
Iissä ti 1.10.klo 18
Kuivaniemellä ma 14.10. klo 18
Teema: Sukupolvien kohtaaminen
Kirja: Domenico Starnone: Kepponen

Marraskuun lukupiiri
Iissä ti 5.11. klo 18
Kuivaniemellä ma 11.11. klo 18
Teema: perinteistä jännitystä
Kirja: Louise Penny: Kuolema kiitospäivänä (ilmestynyt aiemmin nimellä Naivistin kuolema)

Joulukuun lukupiiri
Iissä ti 3.12. klo 18
Kuivaniemellä ma 9.12. klo 18
Teema: perhe
Kirja: Elizabeth Stout: Nimeni on Lucy Barton

 

SARJAKUVALUKUINTOTYÖPAJA JATKUU SYKSYLLÄ

Iin kirjasto on mukana Oulun Sarjakuvakeskuksen järjestämässä uudenlaisessa, todella matalan kynnyksen lukupiirissä! Sarjakuvia, lukemista ja piirtämistä yhdistävät työpajat sopivat kaikenikäisille, ovat osallistujille ilmaisia, eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Työpajat järjestetään kirjaston 15+ -huoneessa, vetäjänä toimii sarjakuvantekijä Veli-Matti Ural.

Työpaja järjestetään klo 17.00 - 18.45.
Työpajapäivät: 18.9., 16.10., 13.11., 11.12. 

Tervetuloa intoutumaan!