Ajankohtaista

Muusajuhlat Iin kirjastossa 10.-11.8.

Poikkitaiteellinen sanataidefestivaali Muusajuhlat saapuu jälleen myös Iin kirjastoon!

Tiistaina 10.8. klo 17.30 haastateltavana on iiläinen erikoislääkäri ja kirjailija Toni Aho. Ahon kolmas lääketieteellinen trilleri Partus (Atrain & Nord 2021) jatkaa Milla Vartiainen -sarjaa, jonka ensimmäiset osat Exitus ja Organus ovat puhuttaneet ajankohtaisuudellaan. Dekkareissaan Aho käsittelee terveydenhuollon uhkakuvia ja kipukohtia, kuten hoitohenkilökuntaan kätkeytyviä tappajia, armomurhaa tai tietoturvan väärinkäyttöä. Haastattelijana Jyri-Jussi Rekinen, paikka Iin kirjasto.

Keskiviikkona 11.8. klo 17.30 kirjailijavieraaksi saapuu hiipivän kauhun mestari ja kotimaisen kauhuromantiikan kuningatar Tiina Raevaara. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla huomioitu Raevaara on myös tiedetoimittaja, perinnöllisyystieteeseen erikoistunut biologi ja filosofian tohtori, jolta on ilmestynyt seitsemän romaania, Runeberg-palkittu novellikokoelma ja kolme tietokirjaa. Hänen viimeisin teoksensa Polaaripyörre (Like 2021) kuljettaa lukijan Huippuvuorille, jossa sulavasta ikiroudasta paljastuu jotakin, joka uhkaa koko ihmiskunnan tulevaisuutta. Haastattelijana Jyri-Jussi Rekinen, paikka Iin kirjasto.

 

 

Kierrän kaarran kirjaston kylille -hankkeesta lukuiloa kouluille ja päiväkodeille

Iin kirjastossa on alkanut vuoden mittainen hanke, jossa kehitetään uutta kiertävän kirjaston toimintamallia lakkautetun kirjastoauto Akselin tilalle. Kierrän kaarran kirjaston kylille -hanke kohdistuu erityisesti niihin kouluihin ja päiväkoteihin, jotka ovat olleet Akselin suurimpia asiakkaita. 

Hanketyöntekijä on aloittanut työn kiertävän kirjaston toiminnan ja käytännön asioiden kuten esimerkiksi aikataulujen ja kirjojen kuljettamisen suunnittelulla. Elokuussa kiertävä kirjasto nimensä mukaisesti alkaa kiertää kouluilla ja päiväkodeilla. Toimintaa kokeillaan syksyn ajan pilottikouluilla ja -päiväkodeilla ja laajennetaan ja muokataan tarpeen mukaan keväällä. Hanke päättyy toukokuussa 2022.

Hankkeen tavoitteena on kehittää Iihin toimintamalli, joka pystyy tarjoamaan tasapuoliset ja laadukkaat kirjastopalvelut kaikille iiläisille lapsille koulun tai päiväkodin sijainnista riippumatta. Vuoden aikana kokeillaan myös kirjavinkkausten sekä kirjastonkäytön- ja tiedonhaunopetuksen yhdistämistä kiertävän kirjaston toimintaan. Päiväkodeille kiertävä kirjasto vie kirjakasseja. 

Kirjastoauto Akselin toiminta on loppunut 1.4.2021 alkaen

Iin kunnan ja Oulun kaupungin yhteisen kirjastoauto Akselin toiminta on päättynyt. Kuntien säästöpaineet jouduttivat Iin kunnan lakkauttamispäätöstä. Uusi kirjastoauto olisi pitänyt uusia lähivuosina ja investointi olisi ollut Akselin lainamääriin nähden kallis. Kirjastoauto Akselin reitit sijoittuvat lähinnä Iin kunnan alueelle sekä Yli-Iin alueelle.
 
Jatkossa kuntalaisia palvelevat Iin pääkirjasto ja Kuivaniemen kirjasto sekä Yli-Iin kirjasto. Lisäksi asiakkaille tarjotaan kirjaston kotipalvelua sekä Oulun kaupunginkirjaston että Iin kirjaston toimesta. Kotipalvelu on tarkoitettu niille, jotka korkean iän, liikuntavamman, sairauden tai muun syyn vuoksi eivät voi itse asioida kirjastossa. Ennen palvelun aloittamista asiakas haastatellaan ja kotipalvelusta tehdään sopimus. Kirjastovirkailija valitsee asiakkaalle sopivaa aineistoa toiveiden mukaan. Kotipalvelusta kiinnostuneet voivat jo nyt olla yhteydessä lähimpään kirjastoon. Iihin on lisäksi suunnitteilla Iin kiertävän kirjaston malli, joka palvelee Iin kouluja ja varhaiskasvatusta.

Lukupiirit jatkuvat jälleen syksyllä 2021

Tule mukaan lukupiiriin! Lukemisen jälkeen parasta on kirjoista keskusteleminen: miten sinä koit tämän kirjan, mihin asioihin kiinnitit huomiota, ärsyttikö tai ihastuttiko meitä samat juonenkäänteet ja mitä mieltä olimme loppuratkaisusta - lukupiiri avartaa lukukokemusta ja avaa silmät aivan uusille huomioille. Kirjaston lukupiiriin voi tulla mukaan jokainen kirjoista ja lukemisesta innostunut. Syksyn aikataulu ja luettavat kirjat ilmoitetaan myöhemmin. Lukupiiriä vetää kirjastonjohtaja Minna.