Ajankohtaista

KIRJASTO TIEDOTTAA KORONAVIRUKSEEN LIITTYEN

Tätä uutista päivitetään tilanteen muuttuessa. Päivitetty viimeksi 2.4.2020.

Kirjastot kiinni 13.5. saakka

Iin ja Kuivaniemen kirjastot ovat suljettuina 13.5.2020 saakka valtioneuvoston linjausten mukaisesti koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Sulku koskee myös omatoimikirjastoa ja kirjastoauto Akselia.
Kirjastojen palautusluukut suljetaan 2.4.2020 alkaen aluehallintoviraston ohjeen mukaisesti.
Lainojen eräpäiviä on jatkettu 1.6.2020 saakka. Varausten noutopäiviä on porrastetusti jatkettu kesäkuulle.
Myöhästymis- ja palautuskehotusmaksuja ei synny kiinniolon aikana.
Kirjasto palvelee puhelimitse ja s-postilla ma-pe klo 9-15.

eKirjasto palvelee

eKirjasto on auki ympäri vuorokauden. Uusille ja kirjastokortin kadottaneille asiakkaille luodaan väliaikaisia e-asiakastunnuksia Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastojen e-aineistojen käyttöön. Tunnuksen saa ottamalla yhteyttä omaan kirjastoon joko puhelimitse tai sähköpostitse. Tunnusten hankkimiseen on tulossa myös verkkolomake OUTI-verkkokirjastoon. E-asiakastunnukset poistetaan poikkeusajan päätyttyä ja kirjaston käyttöä voi tämän jälkeen jatkaa hankkimalla kirjastokortin normaalin käytännön mukaan käymällä kirjastossa.

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan eKirjastosta löytyy e-kirjojen ja e-äänikirjojen lisäksi e-lehtiä, musiikkia, dokumentteja ja elokuvia. Palveluihin kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.

Jos olemassa olevaan kirjastokorttiin liitettyä PIN-koodia ei ole tai se on kadonnut, uuden saa OUTI-verkkokirjaston kirjautumisikkunassa olevan Unohditko PIN-koodisi -linkin avulla asiakastietoihisi kirjattuun sähköpostiosoitteeseen. Ongelmatilanteessa voit ottaa yhteyttä kirjastosi asiakaspalveluun, yhteystiedot löytyvät kirjastojen verkkosivuilta ja OUTI-verkkokirjastosta.

 

---

 

 AVI:n ohjeita kirjastopalveluihin sulun aikana:

"Kirjastojen sulkemisen tavoitteena on ehkäistä koronatartuntojen etenemistä. THL:n mukaan koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja
kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Olennainen leviämistä estävä toimenpide on sosiaalisten kontaktien välttäminen.
Kirjaston eri palvelumuotoja on tarkasteltava ennen kaikkea sekä henkilökunnan että asiakkaiden henkilöturvallisuuden kannalta.
Aluehallintovirasto ei suosittele tässä tilanteessa ottamaan käyttöön sellaisia palveluja, jotka edesauttavat tartuntojen leviämistä. Kirjasto palvelee edelleen asiakkaitaan e-aineistoilla."

Emme siis ole ottamassa käyttöön kirjakassien noutoa, varausten noutoa, tai muitakaan aineiston jakelupalveluja. Tämä on meillekin ikävä asia. Mielellämme palvelisimme asiakkaitamme mahdollisimman hyvin. Tällä hetkellä ei kuitenkaan auta kuin odottaa, että pääsemme palaamaan normaaliin toimintaan.

Ota siis rohkeasti yhteyttä, jos sinulta puuttuu kirjastokortti, PIN-koodi, tai sinulla on muutoin vaikeuksia käyttää tai löytää
e-aineistoja. Annamme myös muuta digiopastusta puhelimitse parhaamme mukaan.

Sulkuaikana palvelemme e-aineistojen avulla, vastaamme s-posteihin ja puheluihin arkisin klo 9-15 välisenä aikana: p. 050 3950 385, kirjasto [at] ii.fi.

Lisätietoja:
Minna Halonen, kirjastonjohtaja
p. 050 3106 802, minna.halonen [at] ii.fi

Iin pääkirjasto
p. 050 3950 385, kirjasto [at] ii.fi

Kuivaniemen kirjasto
p. 050 3106 811, kuivaniemi.kirjasto [at] ii.fi

 

SUURI LUKUKISA LAPSET VS. AIKUISET

Käynnissä 1.2. - 31.3.2020 LUKUKISA ON TAUOLLA JA JATKUU KUN KIRJASTOT JÄLLEEN AVAUTUVAT.

Iin kirjasto haastaa kuntalaiset lukemaan kilpaa ja enemmän! 

Leikkimielisessä Lukukisassa on vastakkain kaksi joukkuetta, lasten ja aikuisten. Kisaan voi osallistua Iin ja Kuivaniemen kirjastoissa sekä kirjastoauto Akselissa. Osallistuminen on hauskaa ja helppoa: 

1) lue kirja/kirjoja
2) mene kirjastoon/kirjastoautoon ja pudota helmi/helmiä joko lasten tai aikuisten purkkiin. Saat pudottaa purkkiin yhtä monta helmeä kuin luit kirjoja.
3) toista niin monta kertaa kuin ehdit helmi-maaliskuun aikana
4) se joukkue, jonka purkissa on 31.3. enemmän helmiä, voittaa kisan ja lunastaa itselleen huikean hienon palkinnon kesän kynnyksellä

Kirjaksi lasketaan kaunokirjat eli romaanit, tietokirjat, sarjakuvat ja myös äänikirjat. Helmiä ei tarvitse hankkia itse, vaan niitä löytyy kirjastojen ja kirjastoauton tiskiltä. Yhtä luettua kirjaa kohden voi pudottaa vain yhden helmen toiseen purkkiin - lukija saa itse päättää, kuuluuko aikuisten vai lasten joukkueeseen. Jos aikuinen lukee kirjan lapselle, saa siitäkin vain yhden helmen jommallekummalle joukkueelle! 

Lukukisan Virallisena Suojelijana ja lukijoiden kannustajana toimii Kuivaniemeltä lähtöisin oleva toimittaja ja tietokirjailija Jenni Räinä. Kisan etenemistä voi seurata kirjastoissa, Facebookissa ja Instagarmissa.

Nyt jos koskaan kannattaa lukea, sillä voittajia odottaa upea palkinto! Lukuintoa ja -iloa molemmille joukkueille!

 

 

LUKUPIIRI KEVÄÄLLÄ 2020

Lukupiiri jatkaa keväällä entiseen malliin ja kokoontuu kerran kuussa Iin kirjastossa ja Kuivaniemen kirjastossa.
Lukupiiriä vetää kirjastonjohtaja Minna.

Kevään lukupiiripäivät, teemat ja kirjat:
 

HUHTIKUU
ma 30.3. klo 18 Kuivaniemi PERUTTU
ti 7.4. klo 18 Ii
Teema: Luokkaretkellä menneisyydessä
Pertti Lassila: Kovassa valossa

TOUKOKUU PERUTTU
ti 5.5. klo 18 Ii
ma 11.5. klo 18 Kuivaniemi
Teema: Klassikkodekkari
P.D. James: Syystanssiaiset

 

KIRJASTON SATUTUOKIOT KEVÄÄLLÄ 2020

KAIKKI KEVÄÄN 2020 SATUTUOKIOT ON PERUTTU

Hyppää mukaan satujen maailmaan!

Kirjasto järjestää keväällä kaikille avoimia ja maksuttomia satutuokioita. Iin kirjastossa satuja luetaan joka toinen viikko torstaisin, Kuivaniemellä kerran viikossa maanantaisin. Lisäksi järjestämme Iin kirjastossa kevään aikana kolme tukiviitottua satutuokiota. Tukiviitotut satutuokiot sopivat kaikille lapsille, mutta erityisesti puhumaan opetteleville ja puheen kehityksessä tukea tarvitseville.

Kaikkien satutuokioiden tarkemmat ajat löydät täältä.

 

KENESTÄ IIN PÄÄTALO-TIETÄJÄ? -KISAN KYSYMYKSET JA VASTAUKSET

Lauantaina 16.11. Iissä visailtiin Kalle Päätalo - aiheisessa tietokilpailussa. Kisassa nähtiin Suomen tietokilpailujen huippuja, ja voiton veikin myös Herra Arkistona tunnettu Eero Ylitalo (37,5 pistettä). Toiseksi kiri Ville Välkky (34 pistettä) ja kolmas oli paras iiläinen Päätalo-tietäjä Pirjo Juntunen (23,5 pistettä).

Miten sinä olisit pärjännyt Aki ja Pertti Huovisen laatimassa kilpailussa? Käy testaamassa tietosi! 

Kenestä Iin Päätalo-tietäjä? -kisan kysymykset ja vastaukset.