Ajankohtaista

Kirjastoauto Akselin toiminta loppuu

Kirjastoauto Akseli on Oulun kaupungin ja Iin kunnan yhteinen kirjastoauto. Kirjastoautopalvelun järjestämisestä vastaa Oulun kaupunginkirjasto. Iin kunta on irtisanonut kirjastoauto Akselin palvelut 1.4.2021 alkaen (Ii-instituutti-lautakunnan päätös 30.9.2020).
 
Kuntien säästöpaineet ovat jouduttaneet Iin kunnan lakkauttamispäätöstä. Uusi kirjastoauto olisi pitänyt uusia lähivuosina ja investointi olisi ollut Akselin lainamääriin nähden kallis. Kirjastoauto Akselin reitit sijoittuvat lähinnä Iin kunnan alueelle sekä Yli-Iin alueelle.
 
Jatkossa kuntalaisia palvelevat Iin pääkirjasto ja Kuivaniemen kirjasto sekä Yli-Iin kirjasto. Lisäksi asiakkaille tarjotaan kirjaston kotipalvelua sekä Oulun kaupunginkirjaston että Iin kirjaston toimesta.  Kotipalvelu on tarkoitettu niille, jotka korkean iän, liikuntavamman, sairauden tai muun syyn vuoksi eivät voi itse asioida kirjastossa. Ennen palvelun aloittamista asiakas haastatellaan ja kotipalvelusta tehdään sopimus. Kirjastovirkailija valitsee asiakkaalle sopivaa aineistoa toiveiden mukaan. Kotipalvelusta kiinnostuneet voivat jo nyt olla yhteydessä lähimpään kirjastoon. Iihin on lisäksi suunnitteilla Iin kiertävän kirjaston malli, joka palvelee Iin kouluja ja varhaiskasvatusta.
 
Ensimmäinen kirjastoauto Akseli aloitti toimintansa Iin, Kuivaniemen ja Yli-Iin kuntien yhteisenä palveluna toukokuussa 1991. Tänä vuonna kirjastoautotoiminta olisi viettänyt 30-vuotisjuhliaan. Kirjastoauto Akselin viimeinen ajopäivä on perjantaina 5.3.2021. Tämän jälkeen asiakkaiden varaukset ohjataan Iin tai Yli-Iin kirjastoon. Lainassa oleva aineisto voidaan palauttaa mihin tahansa OUTI-kirjastoon. Lainoja voi myös uusia.

Pika-asiointi kirjastoissa 28.3. saakka

Pika-asiointi tarkoittaa, että aineiston palautus, lainaus ja varausten nouto on sallittua. Aineistoa saa käydä valitsemassa hyllystä, mutta pidempiaikainen oleskelu ei ole mahdollista.

Kirjastoissa normaalit aukioloajat, mutta Kuivaniemessä omatoimikirjasto on suljettu.  Välttämätön asiointi asiakastietokoneella on mahdollista.
Lehtilukusalit on avattu pika-asioinnille. Asiakkaiden määrää ja asiointiaikaa rajoitetaan.

Iin kouluilla kirjastoautossa on käytössä vain palautusten jättö ja varauksien haku. Kouluille voidaan viedä aineistoa, vain opettaja hakee varatut aineistot. Opettaja voi tilata kirjastoautoon kirjakasseja verkkokirjastossa tai sähköpostilla: kirjasto [at] ii.fi.

Kirjastoauton iltapysäkeillä voi autossa asioida yksi asiakas tai perhe kerrallaan. Suosittelemme varausten tekoa etukäteen. Aineistoa voi varata myös soittamalla kirjastoautoon tai Iin kirjastoihin.

Myöhästymismaksut nousevat 4.1.2021 alkaen

OUTI-kirjastoista lainatun aineiston myöhästymismaksut nousevat 4.1.2021 0,15 eurosta 0,30 euroon päivältä. Yhtä lainaa koskeva maksujen maksimimäärä nousee 5 eurosta 6 euroon. Myöhässä olevien lainojen maksut nousevat takautuvasti 4.1., eli päiväkohtainen maksu myös menneiltä päiviltä kaksinkertaistuu. Kannattaa siis palauttaa tai uusia lainat ajoissa. Uusimisen voi tehdä OUTI-verkkokirjastossa tai ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Lukupiirit

Ilmastolukupiiri
Iin kirjastossa alkaa helmikuussa kaikille avoin ilmastolukupiiri, jossa luetaan ilmasto- ja luontoteemaista kirjallisuutta. Ilmastolukupiiri tarjoaa ihmisille tilan, jossa voi pohtia esimerkiksi sitä, miten erilaisten ympäristökriisien kanssa eletään, tai miten kirjallisuus voi auttaa näiden teemojen käsittelemistä esimerkiksi lasten ja nuorten kanssa. Lukupiirissä luetaan proosaa ja tietokirjallisuutta. Lukupiirin vetäjinä on jäseniä Iin ympäristöyhdistyksestä sekä Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava.

Lukupiirin osallistutaan etäyhteys Teamsin kautta. Osallistu yhteen tai kaikkiin tapahtumiin kiinnostuksesi mukaan. Pyydä linkki tapahtumaan laittamalla sähköpostia osoitteeseen: minna.halonen [at] ii.fi.

Tapahtumien tiedot ja osallistumislinkit löytyvät myös Iin kirjaston Facebookista. Jokaiseen lukupiiriin löytyy oma tapahtuma, jossa osallistumislinkki.

Iin kirjaston ilmastolukupiiri on osa valtakunnallista, talven ja kevään 2021 aikana järjestettävää Ilmastolukupiiri.fi-kampanjaa, jonka tavoitteena on tarjota ihmisille helposti lähestyttäviä, ilmasto- ja luontoteemaisia lukuelämyksiä ja keskusteluja, sekä tuoda yhteen kirjallisuuden tekijöitä ja lukijoita.

Aikataulu ja kirjat

Helmikuu
ke 3.2.2021 klo 18
Kirja: Mari Pantsar, Jouni Keronen: Tienhaarassa: johtajuus ilmastonmuutoksen aikakaudella (2019)
Vetäjä: Ari Alatossava, Iin kunta

Maaliskuu
ke 3.3.2021 klo 18
Kirja: Maja Lunde: Sininen (2019)
Vetäjä: Heli-Hannele Haapaniemi, Iin ympäristöyhdistys

Huhtikuu
ke 7.4.2021
Kirja: Marjo Heiskanen, Jussi Kaakinen: Yhteen hiileen:
Mistä ilmastonmuutoksessa on kysymys ja mitä me voimme sille tehdä? (2020)
Vetäjä: Johanna Konttila, Iin ympäristöyhdistys

Toukokuu
ke 5.5.2021 klo 18
Kirja: Jonathan Franzen: Maailman äärillä
Vetäjä: Teijo Liedes, Iin ympäristöyhdistys

Tervetuloa mukaan!
 

Kohti kuntavaaleja - puolueet tutuksi

Miksi kannattaa äänestää kuntavaaleissa? Tule seuraamaan Iin kirjaston ja Iin kansalaisopiston järjestämiä vaali-live lähetyksiä, joissa puolueet esittäytyvät ja kertovat tavoitteistaan Iissä tulevissa kuntavaaleissa.

Tapahtumat striimataan Ii-instituutin IiVisio youtube-kanavalla.

Aikataulu:

  • ke 17.3. klo 18 Keskusta ja Kokoomus
  • to 18.3. klo 18 SDP
  • ke 24.3. klo 18 Vasemmistoliitto ja Vihreä liitto
  • to 25.3. klo 18 mahdolliset muut puolueet

Puolueiden edustajia haastattelevat kirjastonjohtaja Minna Halonen ja kansalaisopiston rehtori Jaana Soronen. Voit jättää oman kysymyksesi tai kommentointipyyntösi Iin kirjastossa olevaan Demokratiapuuhun. Puolueille esitettävät kysymykset ja vastaukset löytyvät myös tapahtuman facebook-sivuilta.

Demokratiapuu

Kirjastoon on saapunut Demokratiapuu. Huhtikuussa pidettäviä kunnallisvaaleja ennakoiden Demokratiapuu tarjoaa kuntalaisille, ehdokkaille ja puolueille mahdollisuuden ajatusten vaihtoon, kysymyksiin, kommentointiin ja vaalilupausten esittämiseen.

Millaisia toiveita sinulla on Iin kuntavaaliehdokkaille ja puolueille?

Kirjoita lapulle oma toiveesi, kommenttisi, kannanottopyyntösi tai kysymyksesi ehdokkaille ja puolueille, ja kiinnitä se Demokratiapuuhun. Puusta voit myös lukea kuntavaaliehdokkaiden vaalilupauksia ja ajatuksia tulevasta toimintakaudesta.
Maaliskuussa on tulossa myös kirjaston ja kansalaisopiston yhteiset vaali-livetapahtumat Ii-instituutin sosiaalisen median kanavilla, jossa puolueet esittäytyvät ja vastaavat kuntalaisten esittämiin kysymyksiin.