Vuoden iiläinen ja ympäristöpalkinto

Nimitys on myönnetty vuodesta 2002 lähtien vuosittain henkilölle, joka on syntynyt, asuu tai toimii Iissä, ja joka on työllään, toiminnallaan tai saavutuksillaan tehnyt Iitä tunnetuksi, edistänyt kuntakuvaa tai vaikuttanut merkittävästi kunnan kehittämiseen.

Vuoden iiläinen 2020 on Jenni Räinä

Toimittaja, tietokirjailija Jenni Räinä (syntynyt 1980 Kuivaniemellä) on palkittu mm. teoksesta "Metsä meidän jälkeemme" (2019) tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnolla.

Tuotanto: Reunalla – Tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä (Jenni Räinä, valokuvaaja Vesa Ranta 2017), Botnia kirjallisuuspalkinto 2018, Tieto-Finlandia –ehdokkuus 2017, Bonnier Suuri Journalistipalkinto Vuoden kirja 2017 –ehdokkuus.

Vuoden iiläistä pystyi ehdottamaan kesäkuussa verkossa ja kirjastoilla. Kunnanhallituksen antama nimitys julkistettiin Iin kirjastolla torstaina 13.8. Muusajuhlien yhteydessä.

Aiemmin palkitut: 2019 Riitta Räinä, 2018 Katja Körkkö, 2017 Risto Tolonen, 2016 Johanna Niskanen, 2015 Esa Hiivala, 2014 Oili Kaleva, 2013 Petri Yrjölä, 2012 Matti Haatainen, 2011 Antti Hyry, 2010 Erkki Paaso, 2009 Leo Tervonen, 2008 Tapani Ruotsalainen, 2007 Juhamatti Aaltonen, 2006 Unto Kukka, 2005 Väinö Klasila, 2004 Tuure Leinonen, 2003 Sanna Koivisto, 2002 Tanja Kari

Kunnan ympäristöpalkinto 2020

Vuoden 2020 ympäristöpalkinto on myönnetty pohjois-iiläiselle Anita Sieväselle, joka on luotsannut kyläyhdistyksen kanssa Hiastinhaaran yhdeksi Iin suosituimmaksi lähiluontokohteeksi sekä aktivoinut kuntalaisia luontoon, hyvinvoinnin lähteelle.

Ympäristöpalkinnon voi saada sellainen, joka on teoillaan edistänyt asuinympäristön turvallisuutta ja viihtyisyyttä, rakennusperinteen säilyttämistä, luonnon- ja maisemansuojelua, luonnonvarojen kestävää käyttöä, energian säästämistä, luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä tai muuta kestävän kehityksen kannalta tärkeää tavoitetta.

Kunnanhallitus myönsi lisäksi Iin seurakunnalle kunniamaininnan pitkäaikaisesta ympäristötyöstä. Seurakunta on muun muassa muuttanut kiinteistöjensä energiakäytön uusiutuvalle sekä pitää huolta arvokkaista kulttuurimaisemistaan ja kouluttaa henkilöstöä aktiivisesti ympäristöasioissa.

Palkinnon saajat julkistettiin Hävikki haltuun -tapahtumassa 11.9.2020. Palkinnosta päättää Iin kunnanhallitus Iin ympäristöyhdistyksen esityksestä. 

Kunnan ympäristöpalkinnon tavoitteena on tukea Iin kestävän kehityksen periaatteita sekä tarjota kannustava esimerkki kuntalaisille, alueen yhdistyksille ja yrityksille. Palkinnon saaja saa Vuoden ympäristöpalkinto –tunnuksen sekä 500 euron lahjashekin.

Aikaisemmin palkitut:

  • 2019: Antti J. Leinonen: Iin kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti tuonut esille paikallisesti, valtakunnallisesti ja globaalisti ihmisen ja luonnon välistä suhdetta ja ilmastomuutoksenvastaista työtä. Hänen töitään on julkaistu monissa kotimaisissa viestimissä – töitä näkyy niin televisiossa ja sanomalehdissä kuin aikakauslehdissäkin. Leinonen toimii KulttuuriKauppilan hallituksen jäsenä sekä Valto Pernu Photo Maratonin taiteellisena johtajana.
  • 2018: Paula Suutari, edistänyt paikallisuutta ja kulttuuriympäristön säilyttämistä vaikuttamalla Niittysaaressa sijainneen Iijoen uiton majoitusrakennuksen siirrättämiseen Huilingin museo- ja kahvilakäyttöön.
  • 2017: Sanna Koivisto, edistää teoksillaan ja opetustoiminnallaan luonnonvarojen ja kulttuuriympäristön säilyttämistä sekä ihmisoikeuksia ja -arvoja.
  • 2016: Juho Tauriainen, yhteisöllisen siivousprojektin järjestäminen kuntataajaman ilmeen ja viihtyisyyden parantamiseksi.