Alaranta sai Joutsenmerkin Suomen ensimmäisenä alakouluna

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki, joka asettaa vaatimuksia rakennuksen koko elinkaaren ajalle.

Kriteereillä edistetään energiatehokkuutta, vähähiilisyyttä, kiertotaloutta, rakentamisen laatua, hyvää sisäilmaa ja luonnon monimuotoisuutta. Myös viihtyisyydestä huolehditaan päivänvalon määrään ja tilojen meluisuuteen liittyvillä vaatimuksilla.

Alarannan koulussa on pyritty haitallisten ympäristövaikutusten minimointiin rakennusmateriaalien valinnasta lähtien. Lähes kaikki rakennusmateriaalit ovat erikseen Joutsenmerkittyyn taloon hyväksyttyjä tai ympäristömerkittyjä, ja esimerkiksi puun käyttöä on suosittu. Puun käyttö kantavissa rakenteissa tuo Joutsenmerkin hakijalle myös lisäpisteitä (lisätiedot: Joutsenmerkki kriteerit).

Alarannan koulussa Iin kuntastrategian resurssiviisauden periaatteet, kuten energiaomavaraisuuteen pyrkiminen toteutuvat käsi kädessä Joutsenmerkin vaatimusten kanssa.

Kunnan vt. teknisen johtajan Janne Jokelaisen mukaan Alarannan kouluun on saatu ominaisuudet, jotka ovat kaiken rakentamisen tavoitteiden ja kuntastrategian mukaisia. Tilaajan näkökulmasta Joutsenmerkki on ollut hyvä laatujärjestelmä.

Alarannan koulun johtajan Samuli Hanhisalon mukaan vastaanotto on ollut hyvä.

- Koulun oppilaat ja aikuiset ovat todella tyytyväisiä uuteen kouluun. Monen vuoden väistötilojen käytön jälkeen muutto puhtaisiin ja kauniisiin tiloihin tuntuu mahtavalta”, Hanhisalo kertoo.

Noin 150 oppilaan Alarannan koulu otettiin käyttöön lokakuussa 2020.

Lisätiedot:

Alarannan koulun johtaja Samuli Hanhisalo

p. 040 6203255, samuli.hanhisalo [at] ii.fi

Vt. tekninen johtaja Janne Jokelainen

p. 040 185 1790, janne.jokelainen [at] ii.fi