Hae joulukuun toimeentulotuki ajoissa

Toimeentulotuen hakemus kannattaa toimittaa hyvissä ajoin Kelaan, jotta tuki ehtii maksuun ennen joulua.

Joulukuussa toimeentulotuen ensimmäinen maksupäivä on 1.12., ja viimeinen maksupäivä ennen joulua on 23.12. Tuki ehtii tuolloin tilille, jos hakemus ja tarvittavat liitteet on toimitettu Kelaan viimeistään 10.12. Ruuhkien välttämiseksi joulukuun hakemus kannattaa kuitenkin jättää mahdollisimman pian. Jos asiakkaan tulot ovat säännölliset eikä niihin ole luvassa muutoksia lähikuukausina, hän voi hakea toimeentulotukea kerralla useammalle kuukaudelle jo marraskuussa.
Kela antaa päätöksen toimeentulotuesta 7 arkipäivän kuluessa hakemuksen saapumisesta. Tämä edellyttää, että Kela on saanut myös kaikki tarvittavat liitteet. Jos hakemuksesta puuttuu liitteitä, asiakasta pyydetään toimittamaan ne. Tällöin hakemus ratkaistaan 7 arkipäivän kuluessa puuttuvien liitteiden saapumisesta.

Kiireelliset tilanteet käsitellään erikseen

Jos asiakas tarvitsee toimeentulotukea kiireellisesti, hänen pitää ottaa yhteyttä Kelan palvelupisteeseen tai palvelunumeroon 020 692 207. Kiireellinen tilanne voi olla esimerkiksi akuutti tarve maksusitoumukselle lääkkeitä tai elintarvikkeita varten.
Jos asiakas tarvitsee toimeentulotukea kiireellisesti Kelan aukioloaikojen ulkopuolella, kunta voi harkintansa mukaan myöntää ehkäisevää toimeentulotukea. Akuutissa kriisitilanteessa joulun pyhien aikaan asiakas voi olla yhteydessä asuinkuntansa sosiaalipäivystykseen.

Joulun pyhät vaikuttavat tammikuun tukien käsittelyyn

Joulun pyhien vuoksi joulukuussa on tavallista vähemmän arkipäiviä. Tämä kannattaa huomioida tammikuun toimeentulotukea hakiessa. Tammikuussa tuen ensimmäinen maksupäivä on 4.1.2021. Tuki ehtii tuolloin tilille, jos hakemus ja tarvittavat liitteet on toimitettu Kelaan viimeistään 17.12.
Oman hakemuksen käsittelytiedot voi tarkistaa Kelan asiointipalvelussa. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella osoitteessa www.kela.fi/asiointi.