Hae koulumatkatukea ajoissa

Koulumatkatuki haetaan erikseen joka lukuvuodeksi. Hakemus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä Kela voi myöntää koulumatkatukea aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen.

Kela maksaa koulumatkatukea ammatillisessa oppilaitoksessa, lukiossa tai aikuisten perusopetuksessa opiskeleville. Opiskelija voi saada koulumatkatukea, jos hänen yhdensuuntaisen koulumatkansa pituus on vähintään 10 kilometriä.

Jätä koulumatkatukihakemus oppilaitokseesi.
Voit saada koulumatkatukea, jos sinulla on matkakustannuksia yli 54 euroa kuukaudessa. Jätä täytetty koulumatkatukihakemus (KM1) omaan oppilaitokseesi. Oppilaitos tarkistaa hakemuksen tiedot ja antaa sinulle ostotodistuksen.
Ostotodistuksella voit ostaa Matkahuollosta linja-autolipun koulumatkatuella alennettuun 43 euron hintaan. Kela lähettää sinulle myöhemmin postissa kirjallisen päätöksen. Voit nähdä päätöksen myös Kelan asiointipalvelussa.

Kun matkustat Waltti-liikenteen linja-autolla
Jos paikkakunnallasi on Waltti-liikennettä, voit saada koulumatkatukea, vaikka lippusi hinta ei ylittäisikään 54:ää euroa kuukaudessa. Kun jätät koulumatkatukihakemuksen oppilaitokseesi, saat matkalippua varten ostotodistuksen. Maksat Waltti-lipusta enintään 43 euroa.

Unohditko hankkia ostotodistuksen?
Jos olet ostanut matkalipun kuukaudeksi ilman ostotodistusta, voit hakea tukea jälkikäteen. Kela maksaa ilman ostotodistusta hankittuihin lippuihin tukea enintään hakukuukaudelta ja sitä edeltävältä kuukaudelta. Ilman ostotodistusta ostettu lippu korvataan halvimman kuukausilipun hinnan perusteella. Hinnan tulee kuitenkin ylittää 54 euroa, jotta se oikeuttaa koulumatkatukeen.

Jos koulumatkalla ei ole julkista liikennettä
Jos käytettävissäsi ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, voit saada koulumatkatukea oman auton käyttöön tai muuhun itse järjestettyyn kulkutapaan. Koulumatkatuen määrä riippuu tällöin matkan pituudesta. Tukea maksetaan 10–100 kilometrin pituisesta yhdensuuntaisesta matkasta.  Koulumatkatuen määrässä huomioidaan aina meno- ja paluumatka. Itse järjestetyn kulkutavan perusteella voi saada koulumatkatukea myös muissa poikkeuksellisissa tilanteissa.

 
Lisätietoja asiakkaalle:
Opiskelijan tukien palvelunumero
020 692 209 ma–pe klo 9–16
Lue lisää
•    Koulumatkatuki
•    Määrä ja maksaminen