IIK!!-kauhuelokuvafestivaalin ohjelmistossa korpikauhua, feminististä westerniä ja kadonneita keloja

IIK!! Kauhuelokuvafestivaali Iissä 2.11.2019

Vuoden 2019 IIK!!-festivaalin mykkäelokuvaklassikko on Paul Wegenerin ja Carl Boesen vuonna 1920 ohjaama Der Golem, wie er in die Welt kam (Golem: miten hän tuli maailmaan). Saksalaisen ekspressionismin merkkiteoksessa keskiaikainen rabbi herättää savesta rakentamansa jättiläisen mustan magian keinoin henkiin puolustakseen kansaansa. Elokuva perustuu samaan juutalaiseen kansantaruun, josta Mary Shelley sai sata vuotta aiemmin innoitusta Frankenstein-romaaniinsa.

Der Golemin alkuperäisen saksalaisen version esityskopioita ja negatiiveja luultiin vuosikymmeniä kadonneeksi. Sen sijaan elokuvasta esitettiin kuvailmaisultaan heikkotasoisempaa vientiversiota, joka nähtiin myös IIK!!-festivaalilla vuonna 2006. Nyt festivaalilla on kunnia esittää viime vuonna valmistunut tuore restaurointi, joka tuo Der Golemin alkuperäisen version vihdoinkin nykykatsojien nähtäville.

Der Golemin säestää elävällä musiikkillaan multi-instrumentalisti, tuottaja-DJ ja animaattori Mr Cough eli Antti Ylijääskö. Oululainen Ylijääskö on soittanut sooloprojektinsa Mr Coughin lisäksi viime aikoina muun muassa kokoonpanoissa Deep Space Destructors, Lauri Sukanen & Human Gun Store ja Puutarhan pojat.

Toinen tämänvuotisen IIK!!-tarjonnan todellinen klassikko on Neuvostoliiton ensimmäinen kauhuelokuva, Aleksandr Ptuškon vuonna 1968 ohjaama Vij (Velho). Nikolai Gogolin ikimuistoiseen noitatarinaan perustuva elokuva muistetaan erityisesti jylhästä goottilais-slaavilaisesta tunnelmastaan ja huikeista käsityötehosteistaan.

Uutuusosastolta nähdään kaksi englanninkielistä elokuvaa, joissa on molemmissa merkittävä Suomi-yhteys. Amerikansuomalaisen Emma Tammen ohjaama The Wind (USA 2018) on omaperäinen feministinen kauhuwestern, joka on kerännyt maailman festivaaleilla kiitosta myös muulta kuin kauhuyleisöltä – sekä luonnollisesti kriitikoilta. Tunnelmallinen korpikauhuelokuva The Hole in the Ground (ohj. Lee Cronin, 2019) puolestaan on irlantilais-suomalainen yhteistuotanto, jossa Kati Outinen tekee uransa ensimmäisen kauhuroolin.

Pyhäinpäivän illan päätteeksi Yöväentalolla esitetään Romano Scavolinin viiltävä kasaripläjäys Nightmare (Nightmares in a Damaged Brain / Painajainen, USA 1981). Pornoelokuviakin tehnyt italialaisohjaaja Scavolini yhdistää geneerisen törkyiseen slasher-juoneen yllättävän kunnianhimoisia ja kokeellisiakin elementtejä herkullisin tuloksin. Nightmare keräsi aikoinaan kulttimainetta päädyttyään välittömästi Iso-Britannian pahamaineiselle video nasty -listalle, ja se kiellettiin luonnollisesti kokonaan myös Suomessa.
Lisäksi iltapäivän kilpailunäytöksessä nähdään uusimpia kotimaisia lyhytkauhuelokuvia, joista palkitaan yleisönäänestyksen voittaja ja tuomareiden suosikki. IIK!!-festivaalilla muistetaan myös suomalaista kauhukulttuuria edistänyttä henkilöä tai tahoa vuosittain jaettavalla IIKKA-palkinnolla. Arvokkaan palkinnon saaja selviää lauantai-illan jo pimennyttyä.

Lisätietoja:  www.iikfestivaali.fi

Taiteellinen johtaja Antti Näyhä
antti(at)iikfestivaali.fi
040 767 8633

Toiminnanjohtaja Jyrki Mäki
jyrki.maki(at)auraok.fi
041 443 6767

Lyhytelokuvakilpailun tuottaja Inka Koutaniemi
inka.koutaniemi(at)gmail.com
050 4109187

Tiedottaja Marjo Stenius
marjoriikkas(at)gmail.com
045 6629488

IIK!! Kauhuelokuvafestivaali 2.11.2019