Iin kunta ja Micropolis Oy palkittiin parhaasta ilmastopolitiikasta

Saksan Berliinissä 4.12.2019 järjestetyssä Innovation in Politics Awards -kilpailussa palkittiin yhteiskunnallisia hankkeita kahdeksassa kategoriassa: elämänlaatu, vapaus, hyvinvointi, ekologisuus, sivistys, demokratia, ihmisoikeudet ja yhteisöllisyys. 

Ii esimerkkinä paikallisten ratkaisujen onnistumisesta

Iin kunta on esimerkki kaikille kunnille siitä, miten koko maapalloa koskevaa ongelmaa vastaan voidaan taistella paikallisesti ja että pienikin toimija voi saada aikaan merkittävän muutoksen. Vuodesta 2012 lähtien Iissä on etsitty ratkaisuja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi yhdessä kuntalaisten ja paikallisten yritysten ja yhdistysten kanssa. Alueen päästöt ovat vähentyneet 60 prosenttia muun muassa vähentämällä energiankulutusta, luopumalla öljyn käytöstä ja siirtymällä tuuli- ja aurinkoenergiaan.

- Käynnistimme hankkeen 2012 ilmaston lämpenemisen takia. Tänne pohjoiseen se vaikuttaa eniten. Eniten asiasta innostuivat lapset, ja nyt kaikki koulut ja päiväkodit osallistuvat hankkeeseen. He seuraavat veden-, lämmön- ja sähkönkulutusta, ja saavat puolet säästöstä käyttöönsä. Säästöt koko kunnassa ovat suuria ja asennemuutos valtava. Jos Ii pystyy tähän, pystyy Eurooppakin, sanovat kunnanjohtaja Ari Alatossava ja Micropolis Oy:n toimitusjohtaja Leena Vuotovesi.

Kilpailun tuomaristona oli tuhat eurooppalaista jäsentä. Innovation in Politics Institute (IPI) on Wienissä perustettu puolueista riippumaton organisaatio, joka toimii 14 Euroopan maassa. Edellisenä vuonna kilpailuun ilmoitettiin noin yhteensä 600 hanketta koko Euroopan neuvoston alueelta.

Iin kilpailutyön esittely (video englanniksi): https://www.youtube.com/watch?v=9ZAEfI4RPz0&feature=youtu.be

Kuva: Palkinnon vastaanotti Micropolis Oy:n toimitusjohtaja Leena Vuotovesi.