Iin rannan suunnittelukilpailuun 74 ehdotusta – kilpailun sato on nähtävillä koko kesän

Keskustan ranta-alueen ammattisuunnittelijoille suunnattu ideointikilpailu päättyi 20.5.2024 ja tuomaristo vastaanotti 74 ehdotusta.

Iin 650 juhlavuoden kunniaksi toteutettavan kilpailun tavoitteena on saada toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja rannan kehittämiseen ja kaavoituksen tueksi.

Tuomariston jäsen, Iin elinvoimajohtaja ja arkkitehti Helena Illikainen on todella tyytyväinen töiden määrään ja monipuolisuuteen.

"Odotimme alueen kiinnostavan suunnittelijoita, silti osallistujamäärä pääsi meidät yllättämään. Esimerkiksi vastaavaan Lapinjärven kirkonkylän ideakilpailuun osallistui 48 työtä. Tuomaristo arvio kesän aikana ehdotuksia ja voittajat julkistetaan syyskuussa. Tämän jälkeen käynnistetään kaavatyö, johon poimitaan parhaat ideat kilpailutöistä."

Tuomariston puheenjohtaja ja Iin kunnanjohtaja Marjukka Manninen iloitsee myös kunnan tulevaisuuden näkymistä ja kehittymisestä.

"Tavoittelemme Iihin vahvaa ja kestävää kasvua. Keskustan paraatipaikalle jokimaisemaan mahdollistetaan uudenlaista asumista, liiketoimintaa ja vapaa-ajan viettoon houkuttelevaa ympäristöä."

Kilpailuehdotuksia voi kommentoida verkossa 23.5.-9.6., havainnekuvista lisäksi näyttely Nätteporissa koko kesän

Kaikkia ehdotuksia voi tutkia ja kommentoida otakantaa.fi verkkopalvelussa 23.5.-9.6.2024. Kilpailutyöt sisältävät selostuksen ja neljä havainnekuvaa (planssia), joissa esitetään alueelle esimerkiksi asuinrakentamista, julkisia tiloja, ulkotiloja sekä liikenne- ja pysäköintijärjestelyjä. Kilpailutöistä on piilotettu tekijätiedot, myös tuomaristo arvostelee työt ilman tekijätietoja.

Verkkosivustolla kommentointi ei vaadi kirjautumista tai tunnistautumista. Kilpailun järjestäjällä on oikeus piilottaa epäasiallisia kommentteja. Määräaikaan mennessä saatu palaute kootaan tuomaristolle tiedoksi ja palautetta voidaan hyödyntää alueen kaavoituksessa ja muussa jatkosuunnittelussa. 

Nätteporin näyttely on avoinna 5.6.-18.8.2024 kirjaston aukioloaikoina.
Jokaisesta kilpailutyöstä on nähtävillä yksi havainnekuva. Kuvista on muodostettu kuvakollaaseja.


Tuomaristo julkistaa voittajat syyskuussa 

Suunnittelukilpailu toteutetaan yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) kanssa. Iin kunta jakaa palkintoina yhteensä 55 000 euroa (1. palkinto 20 000 euroa, 2. palkinto 15 000 euroa, 3. palkinto 10 000 euroa.) Lisäksi jaetaan kaksi lunastusta suuruudeltaan 5 000 euroa, ja tuomaristo voi halutessaan jakaa kunniamainintoja.

Tuomariston jäsenet: Marjukka Manninen (kunnanjohtaja, tuomariston puheenjohtaja), Johannes Tuomela (kunnanvaltuuston puheenjohtaja), Teijo Liedes (kunnanhallituksen puheenjohtaja), Helena Illikainen (elinvoimajohtaja) ja Tapani Pukinkorva (kunnanarkkitehti). Lisäksi tuomaristossa on Suomen Arkkitehtiliiton nimeäminä: Outi Palosaari (arkkitehti SAFA, maisema-arkkitehti MARK) ja Sami Vikström (arkkitehti SAFA).


Lisätiedot

Elinvoimajohtaja Helena Illikainen p. 040 620 5881, helena.illikainen [at] ii.fi (helena[dot]illikainen[at]ii[dot]fi)

Kunnanjohtaja Marjukka Manninen p. 050 3900 066, marjukka.manninen [at] ii.fi (marjukka[dot]manninen[at]ii[dot]fi)

ii.fi/ideakilpailu
 

Kilpailualue

Kilpailualue on rajattu koskemaan Iin rantavyöhykettä, valtakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristön, Wanhan Haminan rajalta etelään Rantakujalle asti. Rannassa sijaitsevat vuonna 1952 valmistunut kunnanvirasto ja vuonna 1985 valmistunut kirjasto- ja kulttuuritalo Nättepori. Lisäksi alueeseen kuuluu muutama kortteli Kirkkotien eteläpuolelta sekä Rytikujan ja Jokisuuntien risteyksestä.