Iin torin julkisen taideteoksen luonnosvaiheen taiteilijat on valittu

Yksi teos valitaan toteutettavaksi. Valinta tehdään elokuussa 2022. Valintapäätöksen tekee julkisen taiteen ohjausryhmä, jossa ovat edustettuina Iin kunta, Oulun Taidemuseo ja ammattitaiteilijoiden yhteisö. Teos toteutetaan vuosien 2022-23 aikana ja sen tulee olla valmiina Iin torilla kesällä 2023.

Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä 39.

- Hakemusten laatu oli vakuuttava. Mukana oli kokeneita tekijöitä ja uusia tulokkaita. Taiteilijoiden tuotannon kirjo oli laaja ja valinta oli kaiken kaikkiaan innostava tehdä.” toteaa taidetyöryhmässä mukana oleva intendentti Elina Vieru.

Rinnakkaisessa luonnoshaussa ovat mukana Pia Hentunen, Arja Kärkkäinen ja Anssi Pulkkinen.

Pia Hentunen
Tyrnäväläisen Hentusen työskentelyssä näkyy ympäristötietoisuus ja ekologisten materiaalien käyttö. Hentusta inspiroi tilallisuus sekä yhteisöllinen ja osallistava taidetuotanto, jossa päästään tekemään ’meidän omaa taidetta’. Hentusen juureva tyyli ja pohjoisen maiseman tuntemus miellytti taidetyöryhmää.

Arja Kärkkäinen
Kärkkäinen lähestyy julkisen taiteen projekteja ympäristöstä ja yleisöstä käsin, tutkimuslähtöisesti. Kärkkäisen monipuolinen materiaalien tuntemus ja käyttö vakuuttavat. Sisällöllisesti laaja-alainen taiteilija luotaa teoksissaan kollektiivista tajuntaamme. Taidetyöryhmä haluaa nähdä Kärkkäisen omaperäisen ja yllätyksellisen näkemyksen Iin torista.

Anssi Pulkkinen
Taidetyöryhmä kuvaa Pulkkista ’ideasampoksi’. Pulkkinen on tilallinen lahjakkuus, joka hallitsee tilan kuin tilan ja käyttää suunnittelussaan laajaa skaalaa suurista linjoista pieniin detaljeihin. Taiteilija valitsee materiaaleja, joita ei ole totuttu näkemään taidetuotannossa. Pulkkisen työt liikkuvat usein rakennetun ympäristön ja veistoksen välisellä rajapinnalla.

Taiteilijat valitsi taidetyöryhmä, jossa ovat mukana kirjasto- ja kulttuurijohtaja Minna Halonen, Taidekeskus KulttuuriKauppilan vastaava tuottaja Jetta Huttunen, rehtori ja kunnanvaltuutettu Jari-Jukka Jokela, iiläinen kuvanveistäjä Sanna Koivisto, julkisen taiteen läänintaiteilija Leevi Lehtinen, oululainen taiteilija Antti Tenetz ja intendentti Elina Vieru Oulun taidemuseosta.

Luonnosvaiheeseen on varattu 2 kuukautta, päättyen 6.6.2022. Luonnosvaiheeseen sisältyy kuntalaisia osallistava osio, jossa kuntalaiset pääsevät näkemään luonnoksia ja kommentoimaan niitä. 

Teoshankinta on osa keskustaajaman kehittämistä ja torin uudistamista. Teoksen toteuttamiseen on saatu tukea Taiteen edistämiskeskukselta.

Lisätiedot:
Vastaava tuottaja Jetta Huttunen 
jetta.huttunen [at] ii.fi, p. 050 395 0313