Iin uudet jätehuoltomääräykset 2023 – mikä muuttuu?

Iiläisten on jatkossa lajiteltava jätteet entistä huolellisemmin. Uudet lajittelua ohjaavat jätehuoltomääräykset astuvat voimaan 1.1.2023.

Kotien lajitteluvelvollisuudet kiristyvät vaiheittain: taloyhtiöissä heinäkuusta 2023 alkaen ja omakotitaloissa heinäkuusta 2024 alkaen. Taloyhtiöissä edellytetään sekä bio- että pakkausjätteiden lajittelua, taajamissa sijaitsevissa omakotitaloissa vähintään biojätteen lajittelua. 

Jätehuoltomääräyksistä vastaa seudullinen jätehuoltojaosto, joka on jäteviranomainen Iin, Hailuodon, Kempeleen, Lumijoen, Oulun ja Pudasjärven alueella.

Näin lajittelet asunto-osakeyhtiössä:

  • Metalli sekä kartonki-, lasi- ja muovipakkaukset on lajiteltava 1.7.2023 alkaen Iin ja Kuivaniemen taajaman taloyhtiöissä, joissa on neljä huoneistoa tai enemmän. Taajamaksi lasketaan vähintään 200 asukkaan keskittymä, joita Iissä on Iin kuntakeskusta ja Kuivaniemen asema- ja kirkonkylä. 
  • Muoviesineet kuten muoviämpärit, pulkat tai muoviset lelut eivät kuulu muovinkeräykseen.
  • Biojätteen keräysvelvoite on ollut voimassa uuden jätelain myötä jo 1.7.2022 lähtien Iin ja Kuivaniemen taajamissa yli 5 huoneiston yhtiöissä. Uusien jätehuoltomääräysten myötä biojätteen keräystä edellytetään 1.7.2023 alkaen vähintään 4 huoneiston yhtiöissä taajama-alueella.

Näin lajittelet omakoti- ja pientalossa: 

  • Biojäte on lajiteltava taajamissa sijaitsevissa omakotitaloissa 19.7.2024 alkaen. Vaihtoehtoina ovat kompostointi tai erilliskeräys. Jos biojätettä kertyy vähän, sille voi tilata myös naapuruston yhteisen biojätteen keräysastian, jonka kustannukset jaetaan kimpan jäsenten kesken.
  • Kompostointi-ilmoitus tehdään jätehuoltoviranomaiselle sähköpostitse: ilona.suppanen [at] ouka.fi Myöhemmin käyttöön tulee erillinen sähköinen ilmoituslomake. 
  • Metalli sekä kartonki-, lasi- ja muovipakkaukset tulee lajitella, mutta niille ei tarvitse järjestää erilliskeräystä kiinteistöiltä. Pakkausjätteet toimitetaan itse lähimmälle Rinki-ekopisteelle. 

Lisätiedot

Kiertokaari Kiertokaaren asiakaspalvelu
ma-pe klo 8–16 p. 08 558 400 10, neuvonta [at] kiertokaari.fi