Jakkukylän uusi riippusilta on lisännyt koululaisten jaksamista

Viime joulukuussa käyttöönotettu Iijoen ylittävä Pohjois-Euroopan pisin kevyen liikenteen riippusilta on otettu Jakkukylällä innolla vastaan. Riippusillan virallisia avajaisia juhlistetaan lauantaina toukokuun 14. päivä.

Jakun koulun oppilaat Tiitus Sakko, Mileah Leppälä, Hilda Mustonen sekä Daniel Kaisto kehuvat kaikki uutta siltaa.

”Hyvä kun pääsee nopeammin kulkemaan, ei tarvitse herätä niin aikaisin”, viitosluokkalainen Daniel toteaa. Mileah puolestaan kertoo, että hänen piti ennen herätä jo kuudelta ehtiäkseen kahdeksaksi kouluun.

Ennen siltaa joen eteläpuolella asuvat lapset kulkivat opinahjoon joko koulukyydein, talvisin kävellen jäätä pitkin tai sulien vesien aikaan venekyydein.

Koulunjohtaja Anu Piltonen vahvistaa, että lyhentyneet koulumatkat näkyvät konkreettisesti koulun arjessa. ”Koulupäivä on helpottunut kovasti. Lukujärjestys toimii paremmin ja odottelu on vähentynyt. Saamme järjestettyä helpommin kerhotoimintaa ja tukiopetustunteja. Lapset ovat olleet selkeästi pirteämpiä, kun saavat jopa tunnin enemmän nukkuma-aikaa ja tulevat omin toimin raittiissa ulkoilmassa kouluun.”

Jakun koulun oppilaista noin puolet ja osa koulun henkilökunnasta käyttää siltaa päivittäin. Lapset käyttävät siltaa myös kouluajan ulkopuolella, sillä kavereita asuu joen molemmin puolin. Silta helpottaa vanhempienkin elämää, kun lapsia tarvitsee kuskata vähemmän. Silta on myös aktiivisessa käytössä kyläläisten toimesta ja Piltonen mainitsee, että jo varhain aamuisin sillalla näkee päivän ensimmäisiä reippailijoita kävelylenkillä.

”Riippusilta on ollut kylälle todella tärkeä juttu, sillä on ihan valtavan iso merkitys. Tätähän on täällä jo useamman sukupolven ajan odoteltu.”

Kuva 1: Jakun koulun oppilaat (oikealta) Tiitus, Mileah, Hilda ja Daniel sekä koulunjohtaja Anu ovat kulkeneet siltaa pitkin jo useamman kuukauden ajan, eikä joen ylittäminen tunnu pelottavalta. Lapset tietävät, miten sillalla käyttäydytään; sillalla ei saa pyöräillä, juosta tai pomppia ja kaiteille kiipeily on myös kielletty.

Riippusilta kiinnostaa myös matkailijoita

Joulun ja uuden vuoden aikana silta houkutteli satoja kävijöitä Oulun seudulta.

”Jakkukylän kyläyhdistys rakensi sillalle ja tienvarteen tunnelmallisen jäälyhtyvalaistuksen, joka oli juuri vuoden pimeimpään aikaan ainutlaatuisen upea. Oulun seudulla matkailijoita kiinnostaa erityisesti vesialueet ja lähiluontokohteet ja niitähän meillä Iissä on”, kertoo Iin kunnan markkinoinnista vastaava Anna Saksio.

Iin kunta on tehnyt riippusillan yhteyteen alustavan aluesuunnitelman, jossa on huomioitu mahdollisten matkailupalveluiden kehittyminen tulevaisuudessa. Sillan molemmilla rannoilla on opastetaulut, joiden avulla voi tutustua Jakkukylän historiaan ja palveluihin. Kunta toteuttaa koulun puoleiselle rannalle nuotiopaikan ja rannalla on jo valmiina hyvä veneenlaskupaikka.

Iijoen ja sen sivujokiin Iin, Oulun, Pudasjärven ja Taivalkosken alueilla on toivottu varsinkin vesistöön liittyviä matkailupalveluita. Toukokuussa käynnistyvän Iijoen Lumo -hankkeen tavoitteena on auttaa Iijoen matkailuyrittäjiä verkostoitumaan, luoda alueelle lisää vesistö-, kulttuuri- ja koulutusmatkailun tuotteita ja palveluita sekä tuoda niille näkyvyyttä. Iin kunnan kehittämisyhtiö Micropolis Oy on saanut Iijoen matkailun kehittämiseen lähes 290 000 euron budjetin EU:n maaseuturahastolta.

”Riippusillalta avautuu hienot maisemat Iijoelle molempiin suuntiin. Veikkaan, että moni käy sillalta seuraamassa esimerkiksi jäiden lähtöä. Kävelyetäisyydellä riippusillasta sijaitsee lisäksi esimerkiksi Purusaaren retkeilyreitti ja laavu, jonne kuljetaan kesällä jokiuoman yli omatoimisesti köysilossilla. Kesällä koulun puoleiselle rannalle avautuu kyläläisen ylläpitämä siltakioski. Tilausajoja- ja matkapaketteja myyvä Saaga Travel järjestää heinäkuussa Oulusta tiistaisin päiväretkiä Iihin, ja yksi heidän käyntikohteista on riippusilta”, Saksio kertoo.

Kuva2. Alkutalvesta revontulet valaisivat Jakkukylän riippusiltaa.