Koronaohjeita äänestäjille 23.1.2022

Varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää vain siinä paikassa, joka lukee äänioikeutetulle lähetetyssä äänioikeusilmoituksessa. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan äänestyspaikalle.

Noudata näitä ohjeita äänestyspaikalla

– Pidä riittävä etäisyys muihin ihmisiin.

– Huolehdi käsien puhtaudesta. Käytä käsihuuhdetta.

– Käytä äänestyspaikalla kasvomaskia tai kasvovisiiriä, jos se on mahdollista.

– Vaalivirkailija voi pyytää äänestäjää poistamaan kasvomaskin lyhyesti henkilöllisyyden toteamiseksi.

– Jos haluat, voit tuoda mukana oman kynän.

 

Näin toimit, jos olet karanteenissa tai eristyksessä tai sinulla on hengitystieoireita

Jos olet omaehtoisessa karanteenissa ja terve, voi äänestää pitämällä etäisyyttä muihin ihmisiin ja käyttämällä maskia koko ajan. Vaalivirkailija voi pyytää äänestäjää poistamaan kasvomaskin lyhyesti henkilöllisyyden toteamiseksi. THL:n näkemyksen mukaan äänestäminen on vähäisen tartuntariskin tilanne.

Jos olet vaalipäivänä sairaana tai lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, älä tule sisälle vaalihuoneistoon, vaan ota yhteyttä kunnan vaaliviranomaisiin mahdollisuudesta äänestää ulkona. Äänestyspaikan ulkopuolella on erillinen ohje tilannetta varten. Lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä oleva ei saa poistua kotoaan äänestyspaikalle, jos se ei voi tapahtua ilman kontakteja muihin ihmisiin. Jos oireilet voimakkaasti, pidäthän huolta omasta ja toisten terveydestä pysymällä kotona.