Kunnanjohtaja ja johtava ylilääkäri: Korona ei tunne kompromisseja

Olemme eläneet koronan kanssa nyt reilut puoli vuotta. Viruksen nopea leviäminen eri puolilla maailmaa, myös Suomessa, yllätti meidät kaikki.

Poikkeustilalaki on otettu käyttöön aiemmin vain sotatilanteessa. Rajoitustoimet olivat jotain sellaista, mihin eivät nykyiset sukupolvet ole tottuneet. Testeistä oli pulaa ja maskien käyttöä epäiltiin.

Nyt elämme koronan toista vaihetta. Tieto viruksesta ja sen käyttäytymisestä on lisääntynyt ja ohjeet tarkentuneet. Testauksen, tartuntojen ja virukselle altistuneiden määrä on kasvanut. Terveysviranomaiset tekevät jatkuvasti työtä tartuntojen ja altistuneiden jäljittämiseksi. Työ vaatii paljon aikaa: kaikki sairastuneiden tai altistuneiden kontaktit ulkopuolisten kanssa saattavat levittää virusta eteenpäin ja näitä ihmisiä saattaa olla lukuisia. Osa altistuneista saattaa myös suhtautua välinpitämättömästi annettuihin ohjeisiin ja jatkaa liikkumista kodin ulkopuolella tavalliseen tapaan.

Korona tarttuu kontaktissa. Siksi kontakteja pitää välttää.

Korona leviää helposti kaikenlaisessa kanssakäymisessä, esimerkiksi työpaikoilla. Siksi on tärkeää noudattaa annettuja ohjeistuksia ja esimerkiksi pysytellä sairaana kotosalla. Jos mahdollista, on suosittava etätyötä, osallistuttava kokouksiin etäyhteydellä ja vältettävä kaikkea matkustamista. Iissä on Suomen parhaat etäyhteydet ja etätyötä on hyvä tehdä, kun hyödynnämme Iisiverkkoa. Korona leviää myös harrastuksissa, erityisesti ryhmäliikunnassa ja kontaktilajeissa, joissa myös on tärkeää noudattaa ohjeita.

Korona leviää erittäin helposti perheen sisällä. Kun yksi perheenjäsen sairastuu, niin tällöin muu perhe joutuu karanteeniin, koska heillä on suuri riski myös sairastua. Siksi myöskään tartunnalle altistuneiden perheenjäsenten ei pidä tavata perheen ulkopuolisia, ei kutsua heitä kotiinsa, eikä käydä itse kaupassa. Myös lasten kaverivierailut ovat kiellettyjä silloin, kun perhe on karanteenissa.

Koskaan ei voi tietää, kenellä on korona ja kenellä ei. Suurimmalla osalla sairastuneista oireet ovat vähäiset tai niitä ei ole ollenkaan.

Joten vaikka et olisikaan sairastunut tai altistunut, pese käsiä, aivasta oikein, käytä maskia ja pidä etäisyyttä silloin, kun käyt kaupoissa tai liikut julkisissa tiloissa.  

Iissä on tätä kirjoitettaessa ollut yhteensä 20 sairastunutta. Viime viikon aikana ilmaantui useita uusia tartuntatapauksia. Tartunnat ovat tähän asti olleet lähtöisin pääosin muualta. Jotta tapausten määrä ei enää kasvaisi, tulee meidän kaikkien noudattaa terveysviranomaisten ohjeita. 

Korona väsyttää ja kyllästyttää. Mutta kukaan meistä ei toivo sairastuvansa tai että perheenjäsenemme tai ystävämme sairastuu. Korona voi olla hengenvaarallinen tauti kenelle tahansa, mutta erityisesti riskiryhmään kuuluville. Me kaikki voimme tehdä osamme taudin leviämisen estämiseksi: kyseessä on viivytystaistelu, jonka voittaja on se, joka kärsivällisesti jaksaa odottaa.

Koronan kanssa ei voi tehdä kompromisseja. 

Ari Alatossava, kunnanjohtaja, Iin kunta
Tuula Saukkonen, johtava lääkäri, ylilääkäri, Oulunkaari