Vieraslajeja torjutaan mobiilipelin avulla

Kuntalaiset voivat kohta tienata rahaa tililleen hävittämällä Iistä löytämiään lupiineja ja jättipalsameja. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla torjuttavia vieraslajiesiintymiä videoidaan ja merkitään kartalle.

Iissä on aiemmin keväällä kartoitettu samaisen mobiilipelin avulla rumpuputkia ja hulevesikaivoja. 

Iin joukkoistettu vieraslajitorjunta käynnistyy 17.6.2024, kun kasvit kukkivat ja ovat helposti tunnistettavissa. Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Palkkioksi pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden. 

– Peliin osallistutaan poistamalla joko itse löytämiään tai kartalle jo merkittyjä jättipalsami- tai lupiiniesiintymiä. Kohteet kuvataan ennen ja jälkeen torjunnan, ja lopuksi videot ladataan Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun videot on hyväksytty, voi palkkion pyytää virtuaalilompakosta omalle pankkitililleen, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju

Pelin automaattisesti laskema torjuntapalkkio perustuu esiintymän pinta-alaan, tiheyteen ja lajiin. Tehtävä pysyy käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja sen edistymistä voi seurata sovelluksesta. Jotta esiintymien viimeisetkin haittakasvit saadaan tehokkaasti hävitettyä, voi tehtävän jälkipuoliskolla torjua ainoastaan vanhoja esiintymiä uudelleen. 

– Iin alueilla merkittävimpiä vieraslajeja ovat kurtturuusun lisäksi jättipalsami ja komealupiini. Vieraslajien torjuntaa on tehty useina vuosina, mutta esiintymistä ei ole karttapohjaista aineistoa kumminkaan tallennettu jälkitorjunnan ja -tarkkailun mahdollistamiseksi, mikä on olennaista vieraslajien torjunnassa. Crowdsorsan avulla toteutetaan siis jo aiemmin hyväksi havaittua joukkoistamista torjunnassa, mutta saadaan myös ensiarvoista tietoa jälkitarkkailuun, toteaa Iin kunnan vt. kunnallistekniikkapäällikkö Taija Savilaakso

Miksi vierasleja kannattaa torjua?

  • Vaarantavat oman lajistomme
  • Leviävät hallitsemattomasti
  • Muuttavat maaperän ravinteisuutta

Mikä on Crowdsorsa?
Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka konsepti on otettu käyttöön jo neljässä maassa. Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty datankeruun ja mikrotöiden joukkoistamiseksi kuntalaisille. 

Lisätiedot: 

Taija Savilaakso,  vt. kunnallistekniikkapäällikkö
p.040 674 0571, taija.savilaakso [at] ii.fi 

Toni Paju Toimitusjohtaja, Crowdsorsa
p. 050 322 6263, toni.paju [at] crowdsorsa.com