Lukudiplomit ja -passit

Lukudiplomit ja -passit auttavat löytämään eri ikäluokille sopivaa lukemista, innostavat lukemaan ja lisäävät kirjallisuuden tuntemusta. Valmiista kirjalistoista voi napata itselle sopivaa lukemista, vaikkei koko diplomia tai passia haluakaan suorittaa.

Esiopetuksen Lukuhöperö-diplomi

Lukuhöperö-pupu haastaa eskarit lukemaan ja nauttimaan tarinoista!

Esiopetuksessa voidaan suorittaa yhdessä Lukuhöperö-diplomi. Tavoitteena on alkavan lukutaidon tukeminen sekä erilaisten lukutaitojen kehittyminen. Samalla tutustutaan eri lastenkirjallisuuslajeihin. Lukuhöperö-diplomin kirjalistan kirjojen valinnassa on painotettu tunne- ja sosiaalisten taitojen tukemiseen sopivia aiheita. Lukuhöperö-diplomi suoritetaan ryhmässä, yhdessä eskarilaisten ja eskarin varhaiskasvatuksen opettajien kanssa.

Kuinka diplomi suoritetaan?

Diplomiin luetaan yhteensä kuusi (6) kirjaa. Jokaisen kirjan lukemisen jälkeen tehdään kirja-arvostelu ja tehtäviä. Opettaja lukee ja lapset nauttivat kuuntelusta. Kuuntelun ja keskustelun jälkeen tehdään yhdessä kirjaan liittyvä tehtävä. Lapsi saa aina merkin omaan suorituspassiinsa, kun tehtävä on tehty. Osa kirjoista (esim. 1-2 kirjaa) voidaan lukea myös kotona aikuisen kanssa.

Huom! Lukuhöperöä voidaan suorittaa monin tavoin, eskarissa voidaan vapaasti muokata suoritustapaa ryhmälle sopivaksi.

Kun yhdessä on kuunneltu kuusi kirjaa ja tehty tehtävät, saa jokainen oman diplomin todistukseksi hienosta suorituksesta. Eskarissa voidaan myös järjestää Lukuhöperö-diplomijuhlat! Kirja- ja tehtävälistat ovat vain vinkiksi, myös omia kirja- ja tehtäväideoita voi käyttää suorittamisessa vapaasti.

Lukuhöperö-diplomiin kuuluvat materiaalit:

Ideoita yhteisiin lukuhetkiin

Ennen kirjan lukemista on kiva virittäytyä yhdessä teemaan. Kirjojen lukutilanteissa voidaan keskustella kirjasta ennen kirjan lukemista, lukemisen aikana sekä kirjan loputtua. Yhdessä voidaan esimerkiksi pohtia, millaisia tunteita kirja herätti, mikä kirjassa oli hauskaa tai jännittävää - lasten kysymyksille ja pohdinnoille on hyvä jättää tilaa.

Osaan jo lukea! -passi

Jos lapsi osaa jo lukea, voi suorittaa lisäksi Osaan jo lukea! -passin. Lapsi valitsee neljä (4) kirjaa Lukuhöperön kirjalistan helppolukuisten kirjojen ryhmästä tai listan muista kirjaryhmistä. Luetaan yksi kirja kerrallaan ja tehdä siitä aikuisen kanssa valittu tehtävä. Lapsi voi esitellä lukemansa kirjan muulle ryhmälle ja kertoa, miksi se kannattaa lukea. Jokaisen kirjan jälkeen lapsi saa merkinnän Osaan jo lukea! -passiin. Kun passi on täynnä, lapsi saa Osaan jo lukea! -kunniakirjan.

Alakoulun lukudiplomi

Diplomiin luetaan vuoden aikana viisi kirjaa. Kirjoja voi valita oman luokka-asteen lukudiplomilistasta tai listan ulkopuolelta. Kun kirja on luettu, tehdään tehtävä lukudiplomivihkosta. Opettaja hyväksyy tehtävät ja palkitsee diplomin suorittajat Kirjakärppä-diplomilla lukuvuoden lopussa.

Lukudiplomien kirjalistat:

1. luokan kirjalista

2. luokan kirjalista

3. luokan kirjalista

4. luokan kirjalista

5. luokan kirjalista

6. luokan kirjalista

Lukudiplomivihkot:

1. luokan lukudiplomivihko

2. luokan lukudiplomivihko

3. luokan lukudiplomivihko

4. luokan lukudiplomivihko

5. luokan lukudiplomivihko

6. luokan lukudiplomivihko

Lukudiplomipohja (kaikki luokat)

 

Yläkoulun kirjallisuusdiplomi

Yläkoulun luokkakohtaiseen diplomiin luetaan vuoden aikana kuusi kirjaa. Koko yläkoulun kirjallisuusdiplomiin luetaan siis 18 kirjaa. Diplomiin luettavista kirjoista ja niihin liittyvistä tehtävistä sovitaan äidinkielenopettajan kanssa. Yläkoulun diplomin kirjalistat ja tehtävät löytyvät Oulun kaupunginkirjaston sivuilta

Kirjallisuusdiplomin suorittaja palkitaan todistuksella. Opettaja tulostaa diplomipohjan tältä sivulta.

7. luokan diplomipohja

8. luokan diplomipohja

9. luokan diplomipohja

Yläkoulun diplomipohja