Lukudiplomit ja -passit

Lukudiplomit ja -passit auttavat löytämään eri ikäluokille sopivaa lukemista, innostavat lukemaan ja lisäävät kirjallisuuden tuntemusta. Valmiista kirjalistoista voi napata itselle sopivaa lukemista, vaikkei koko diplomia tai passia haluakaan suorittaa.

 

Esiopetuksen Lukuhöperö-diplomi

Lukuhöperö-pupu haastaa eskarit lukemaan ja nauttimaan tarinoista!

Esiopetuksessa voidaan suorittaa yhdessä Lukuhöperö-diplomi. Tavoitteena on alkavan lukutaidon tukeminen sekä erilaisten lukutaitojen kehittyminen. Samalla tutustutaan eri lastenkirjallisuuslajeihin. Lukuhöperö-diplomin kirjalistan kirjojen valinnassa on painotettu tunne- ja sosiaalisten taitojen tukemiseen sopivia aiheita. Lukuhöperö-diplomi suoritetaan ryhmässä, yhdessä eskarilaisten ja eskarin varhaiskasvatuksen opettajien kanssa.

Kuinka diplomi suoritetaan?

Diplomiin luetaan yhteensä kuusi (6) kirjaa. Jokaisen kirjan lukemisen jälkeen tehdään kirja-arvostelu ja tehtäviä. Opettaja lukee ja lapset nauttivat kuuntelusta. Kuuntelun ja keskustelun jälkeen tehdään yhdessä kirjaan liittyvä tehtävä. Lapsi saa aina merkin omaan suorituspassiinsa, kun tehtävä on tehty.

Kun yhdessä on kuunneltu kuusi kirjaa ja tehty tehtävät, saa jokainen oman diplomin todistukseksi hienosta suorituksesta. Eskarissa voidaan myös järjestää Lukuhöperö-diplomijuhlat! Kirja- ja tehtävälistat ovat vain vinkiksi, myös omia kirja- ja tehtäväideoita voi käyttää suorittamisessa vapaasti.

Lukuhöperö-diplomiin kuuluvat materiaalit:

Ideoita yhteisiin lukuhetkiin

Ennen kirjan lukemista on kiva virittäytyä yhdessä teemaan. Kirjojen lukutilanteissa voidaan keskustella kirjasta ennen kirjan lukemista, lukemisen aikana sekä kirjan loputtua. Yhdessä voidaan esimerkiksi pohtia, millaisia tunteita kirja herätti, mikä kirjassa oli hauskaa tai jännittävää - lasten kysymyksille ja pohdinnoille on hyvä jättää tilaa.

 

Osaan jo lukea! -passi

Jos lapsi osaa jo lukea, voi suorittaa lisäksi Osaan jo lukea! -passin. Lapsi valitsee neljä (4) kirjaa Lukuhöperön kirjalistan helppolukuisten kirjojen ryhmästä tai listan muista kirjaryhmistä. Luetaan yksi kirja kerrallaan ja tehdä siitä aikuisen kanssa valittu tehtävä. Lapsi voi esitellä lukemansa kirjan muulle ryhmälle ja kertoa, miksi se kannattaa lukea. Jokaisen kirjan jälkeen lapsi saa merkinnän Osaan jo lukea! -passiin. Kun passi on täynnä, lapsi saa Osaan jo lukea! -kunniakirjan.

Osaan jo lukea! -tehtävät
Osaan jo lukea! -kirjapassi
Osaan jo lukea! -kunniakirja

 

Alakoulun lukudiplomi

Alakoulun lukudiplomi on uudistunut elokuussa 2018. Diplomiin luetaan vuoden aikana viisi kirjaa. Kirjoja voi valita oman luokka-asteen lukudiplomilistasta tai listan ulkopuolelta. Kun kirja on luettu, tehdään tehtävä lukudiplomivihkosta. Opettaja hyväksyy tehtävät ja palkitsee diplomin suorittajat Kirjakärppä-diplomilla lukuvuoden lopussa.

Lukudiplomien kirjalistat:

1. luokan kirjalista
2. luokan kirjalista
3. luokan kirjalista
4. luokan kirjalista
5. luokan kirjalista
6. luokan kirjalista

Lukudiplomivihkot:

1. luokan lukudiplomivihko
2. luokan lukudiplomivihko
3. luokan lukudiplomivihko
4. luokan lukudiplomivihko
5. luokan lukudiplomivihko
6. luokan lukudiplomivihko

Lukudiplomipohja (kaikki luokat)
 

Kirjakärppä -sovellus

Kirjakärppä-sovellus tarjoaa kirjaston henkilökunnan valikoimia kirjasuosituksia 1.- 6. -luokkalaisille. Kirjalistoilta lapset voivat valita lukudiplomiin kirjastohenkilökunnan suosittelemia ja valitsemia kirjoja, mutta kirja voi olla myös vapaavalintainen. Sovelluksen kautta voidaan tarkistaa onko kirja paikalla OUTI -kirjastossa. Kirjoja voi myös varata sovelluksen avulla. Varaamiseen tarvitaan kirjastokortti ja salanumero. Varaaminen on maksutonta.

Kirjakärppä-lukudiplomia varten luetaan tai kuunnellaan viisi kirjaa. Lisäksi jokaisesta kirjasta tehdään tehtävä. Tehtävät voi suorittaa joko koulun sähköisessä oppimisympäristössä tai perinteisenä paperiversiona. Kun kirjat on luettu ja tehtävät tehty, opettaja jakaa lukudiplomitodistuksen.

Kirjakärppä-lukudiplomisovellus on toteutettu yhdessä Iin, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Siikajoen ja Tyrnävän kirjastojen kanssa.

Yläkoulun lukudiplomi

Yläkoululaiset voivat suorittaa Iin kirjaston lukudiplomin. Joka yläkoulun vuosiluokalle on oma lukudiplominsa. Diplomiin luetaan vuoden aikana kuusi (6) kirjaa. Kun kirja on luettu, tehdään tehtävä, jonka äidinkielenopettaja hyväksyy. Diplomiin luettavista kirjoista ja niihin liittyvistä tehtävistä sovitaan äidinkielenopettajan kanssa.

Lukudiplomin suorittaja palkitaan todistuksella. Opettaja tulostaa todistuksen pohjan tältä sivulta. Kirjalistat auttavat kirjojen valinnassa. Luettavaa voi valita myös kirjalistojen ulkopuolelta kuitenkin kirjaryhmiin sopien. Kirjalistat ja tehtävät löytyvät alla olevista liitteistä. Lukuiloa!

7. luokan kirjalista
8. luokan kirjalista
9. luokan kirjalista

Lukudiplomitehtävät (kaikille yläkoulun luokille)

Diplomipohjat:

7. luokan pohja
8. luokan pohja
9. luokan pohja